Apskritai, man socionikoje viskas daug aiškiau - nes argumentuojama KODĖL taip, kokios funkcijos tame procese sąveikauja. O MBTI, atrodo, perteikiami subjektyvūs įspūdžiai apie konkrečius pažįstamus žmones, tarsi iš piršto laužti - nesiremiant tipų struktūra, visiškai nesiremiant funkcijų VIETA STRUKTŪROJE.
Dėl skirstymo "savi/nesavi" - jis labiau būdingas III kvadrai. Tai kvadros savybė. Veikia Se sąveikoje su Fi (skirstymas daugiau simpatijų ir hierarchijos pagrindu), ir Te sąveikoje su Ni (skirstymas naudingos partnerystės, ryšių pagrindu).
Apie "J" ir "P" man sunku diskutuoti... nes labai jau miglota ta savybė MBTI tipologijoje. Struktūriškai ji yra skirtinga intravertams ir ekstravertams (pasireiškia skirtingose funkcijose).
Ką kalbėjai apie situacijos "palikimą savieigai" ir jos "laikymą rankose" - būdinga emotyvistams ir konstruktyvistams. Čia - Reinino požymių terminologija.
Dėl tvarkos... Esu linkusi manyti, kad fizinės tvarkos mažiau laikosi galimybių intuicijos (Ne) atstovai - jiems svarbiau argumentų sekos tvarka, loginių dalių santykis su visumos struktūra. O etikai (Ne sąveikoje su Fi) tvarkingai "dėlioja į lentynėles" ir pagrindžia žmonių santykius. Fizinę tvarką geriausiai "gano" Se atstovai. Taip pat ir Si, jeigu jinai sąveikoje su Te (o štai Si sąveikoje su Fe - vyrauja "kūrybinė betvarkė", bet jinai labai miela, savotiškai graži, šilta ir harmoninga - tai nėra ta negyva "operacinės tvarka ir sterilumas", ne)
P.S. Labai plačios temos. Būtų įdomu kada nors gyvai pasiginčyti.
P.P.S. Ar neatrodo, kad skirstant visą socioną (16 tipų) į dvi dalis po 8 tipus - per daug didelės grupės gaunasi, kad būtų galima apibendrinti pagal kokį nors bruožą, savybę? Tai netikslu - pvz. 8 intuitai yra labai skirtingi (priklausomai nuo gretutinio aspekto poveikio).
Yra taip vadinamos "mažosios grupės" - po 4 tipus. Vienas iš pavyzdžių NT. Čia jau bendras savybes galima tiksliau apibūdinti.