INTJ (apjungiant MBTI ir socionikos pastebėjimus)

Re: INTJ (apjungiant MBTI ir socionikos pastebėjimus)

Standartinė Liepa » 2010 Geg 28 22:03

Dogbrain, daug kas iš to, ką pasakei - yra asmeninės savybės, t.y. nuo tipo nepriklausančios. Jeigu kažkoks pažįstamas ŽMOGUS yra toks - negalima jo bruožų "transportuoti" visiems kitiems to paties tipo atstovams. Taip sudaromi klaidingi stereotipai... Per daug konkretūs priskiriami bruožai pasirodė - o juk tipas yra tik tendencija, subendravardiklintas polinkis į kažką...
Apskritai, man socionikoje viskas daug aiškiau - nes argumentuojama KODĖL taip, kokios funkcijos tame procese sąveikauja. O MBTI, atrodo, perteikiami subjektyvūs įspūdžiai apie konkrečius pažįstamus žmones, tarsi iš piršto laužti - nesiremiant tipų struktūra, visiškai nesiremiant funkcijų VIETA STRUKTŪROJE.

Dėl skirstymo "savi/nesavi" - jis labiau būdingas III kvadrai. Tai kvadros savybė. Veikia Se sąveikoje su Fi (skirstymas daugiau simpatijų ir hierarchijos pagrindu), ir Te sąveikoje su Ni (skirstymas naudingos partnerystės, ryšių pagrindu).

Apie "J" ir "P" man sunku diskutuoti... nes labai jau miglota ta savybė MBTI tipologijoje. Struktūriškai ji yra skirtinga intravertams ir ekstravertams (pasireiškia skirtingose funkcijose).
Ką kalbėjai apie situacijos "palikimą savieigai" ir jos "laikymą rankose" - būdinga emotyvistams ir konstruktyvistams. Čia - Reinino požymių terminologija.

Dėl tvarkos... Esu linkusi manyti, kad fizinės tvarkos mažiau laikosi galimybių intuicijos (Ne) atstovai - jiems svarbiau argumentų sekos tvarka, loginių dalių santykis su visumos struktūra. O etikai (Ne sąveikoje su Fi) tvarkingai "dėlioja į lentynėles" ir pagrindžia žmonių santykius. Fizinę tvarką geriausiai "gano" Se atstovai. Taip pat ir Si, jeigu jinai sąveikoje su Te (o štai Si sąveikoje su Fe - vyrauja "kūrybinė betvarkė", bet jinai labai miela, savotiškai graži, šilta ir harmoninga - tai nėra ta negyva "operacinės tvarka ir sterilumas", ne)

P.S. Labai plačios temos. Būtų įdomu kada nors gyvai pasiginčyti. :mrgreen:

P.P.S. Ar neatrodo, kad skirstant visą socioną (16 tipų) į dvi dalis po 8 tipus - per daug didelės grupės gaunasi, kad būtų galima apibendrinti pagal kokį nors bruožą, savybę? Tai netikslu - pvz. 8 intuitai yra labai skirtingi (priklausomai nuo gretutinio aspekto poveikio).
Yra taip vadinamos "mažosios grupės" - po 4 tipus. Vienas iš pavyzdžių NT. Čia jau bendras savybes galima tiksliau apibūdinti.
Liepa

MBTI tipas: ENTP

Standartinė Dogbrain » 2010 Geg 30 11:34

Pamėginsiu padrikai išvardinti tipus žmonių, kuriuos pažįstu su „P=bardakas“ savybe:
Aš, INFP, ENTP, ENFP, ENFP, ...
Blyn, „hardas“ užlūžo... :lol:
Bet pas visus, ką iki šiol išvardinau, galioja savybė arba išvis palaikyti betvarkę, arba palaikyti ją iki tam tikro laipsnio ir paskui kažkuriuo momentu prisiruošus padaryti tvarką. Ir vėl palikt viską ramybėj, kol vėl užplauks...
Ką tik pastebėjau, kad kol kas tai ne P, o NP galioja. Nors reik prisimint daugiau žmonių.
Ir tendencija - tik J palaiko fizinę tvarką, nepastebėjau, ar tai būtų labiau SJ, ar TJ, ar IJ...

O gyvai pasiginčyti tikrai būtų įdomu. :)
Vartotojo avataras
Dogbrain

MBTI tipas: INTP

Standartinė Liepa » 2010 Geg 30 16:55

Taip, NP rodo, kad ta N yra ekstravertinė (dominuojanti arba pagalbinė).
Liepa

Standartinė dop » 2010 Geg 31 10:35

cha, pas mane visada tvarkinga betvarkė :) bet šiaip man tvarka labai patinka. norisi imti ir viską sujaukti! o tada laukti, kol kas sutvarkys.
Vartotojo avataras
dop

MBTI tipas: INFP

Standartinė Dogbrain » 2010 Geg 31 11:42

O tau kai kažkas kitas padaro tvarką, tu ką nors joje berandi? :lol:
Vartotojo avataras
Dogbrain

MBTI tipas: INTP

Standartinė dop » 2010 Geg 31 11:57

nerandu. tada pagrasinu, kad daugiau niekad netvarkytų :mrgreen:
Paskutinį kartą redagavo dop 2010 Geg 31 16:37. Iš viso redaguota 1 kartą.
Vartotojo avataras
dop

MBTI tipas: INFP

Standartinė Liepa » 2010 Geg 31 14:46

į dešimtuką! :mrgreen:
Aš irgi "kūrybinėje tvarkoje" viską atrandu, o pedantiškoje tvarkoje - nič nieko (tokiose keistose vietose kiti sudėlioja, kad tyčia nesugalvotum) ;)
Liepa

Ankstesnis

Grįžti į MBTI ir socionika